Sport representerar en tredjedel av de nordiska betal-TV-intäkterna

Det råder ingen tvekan om sportens attraktion till betal-TV-operatörer, och det är inte annorlunda än den nordiska marknaden där Telia har utökat sitt avtal för att visa Swedish Hockey League och NENT har förlängt rättigheterna att visa NHL i Norden.

Lägg till det NENTs förvärv av de polska rättigheterna till Bundesliga inför lanseringen av Viaplay 2021 2021.

Det fortsatta intresset har lett till att konsultföretaget Mediavision uppskattar att mellan 30 och 50% av den totala nordiska betal-TV-omsättningen är direkt relaterad till sport. Intresset är sådant att Telia / C More har lyckats utvidga sina rättigheter till SHL till säsongen 2029/30 i ett kontrakt som enligt uppgift uppgår till upp till 5 miljarder SEK.

Förra veckan undertecknade NENT för de nordiska NHL-rättigheterna fram till 2026 – strax efter att samma företag hade undertecknat avtalet om de nordiska rättigheterna till ishockey-världsmästerskapet till 2028.

I den nyligen släppta Sportanalysen 2020 pekar Mediavision på att ishockey är en viktig drivkraft för både premium-paket och ARPU. Nära 3 miljoner i de nordiska länderna har ett uttryckligt intresse av att titta på ishockey, vilket gör det till regionens näst mest populära sport. I Finland överträffar hockey alla andra sporter.

Mediavisionsanalys visar det högsta tittarintresset i Finland men lönegraden är lika i både Finland och Sverige. I Sverige överträffar SHL NHL i både ränta och absolut antal betalare, men ligorna uppnår lika lönekvaliteter.

På tisdag tillkännagavs också att en överenskommelse mellan den svenska statliga sändaren SVT och Telia hade nåtts om ett utökat samarbete angående EM i fotboll. De två har redan delat rättigheterna till VM och EM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*